معرفی بازی «دوز»

۲۷ اسفند ۱۳۹۹ | ۱۲:۰۲ کد : ۲۳۴۷ مدرسه بازی‌پردازی معرفی بازی
بازی «دوز »یکی از بازی‌های پرطرفدار و قدیمی است که از گذشته تا کنون در بسیاری از جمع‌های دوستانه مورد استقبال قرار گرفته است. به دوز در زبان انگلیسی «tic-tac-toe» و «Noughts and Crosses» نیز گفته می‌شود. «دوز» یک بازی نوستالوژی است و بسیاری از افراد همچنان به روش سنتی آن را روی کاغذ یا زمین بازی می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم در دورهمی‌ها و مهمانی‌های دوستانه این بازی را انجام دهید و از لحظات خود لذت ببرید.
معرفی بازی «دوز»

گردآوری: علی علیزاده

مطالب مرتبط

معرفی بازی «دار (Hangman)»

معرفی بازی «پانتومیم»

معرفی بازی «زو (کبدی)»

معرفی بازی «منچ»

معرفی «نقطه‌بازی»

 

معرفی بازی «دوز»
بازی «دوز »یکی از بازی‌های پرطرفدار و قدیمی است که از گذشته تا کنون در بسیاری از جمع‌های دوستانه مورد استقبال قرار گرفته است. به دوز در زبان انگلیسی «tic-tac-toe» و «Noughts and Crosses» نیز گفته می‌شود. «دوز» یک بازی نوستالوژی است و بسیاری از افراد همچنان به روش سنتی آن را روی کاغذ یا زمین بازی می‌کنند. پیشنهاد می‌کنیم در دورهمی‌ها و مهمانی‌های دوستانه این بازی را انجام دهید و از لحظات خود لذت ببرید.

 


آموزش «دوز سنتی»
طرح این بازی باید بر روی کاغذ یا زمین ترسیم شود. این طرح هندسی با ترسیم چند خط ساده بر روی کاغذ ایجاد می‌شود. پس از مشخص شدن طرح بازی، دو نفر می‌توانند بازی را آغاز کنند. دو سری مهره که معمولاً از جنس سنگ یا چوب هستند به عنوان ابزار در این بازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولاً در دوزهای کوچک ۳ مهره و در دوزهای بزرگ‌تر ۱۲ مهره نیاز است. در ابتدا باید یک مربع ترسیم شود و از میانه هر ضلع آن به وسط ضلع مقابل وصل شود. به این ترتیب یک علامت مثبت در وسط مربع ایجاد می شود و علاوه بر آن ۹ جا برای قرار دادن سنگ یا چوب نیز به وجود می‌آید. البته بعضی از افراد در ترسیم طرح اولیه دوز، قطرهای مربع را نیز به یکدیگر متصل می‌کنند، دقیقاً مانند چیزی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید.
در روش ۱۲ تایی باید سه مربع در داخل یکدیگر ترسیم شده و گوشه‌های مربع بزرگ‌تر به یکدیگر متصل شود. پس از انجام این کار مشاهده می‌کنید که گوشه‌های مربع کوچک نیز مانند شکل، خود به خود به یکدیگر متصل می‌شوند. پس از آن برای اینکه یک جایگاه ۲۴ تایی داشته باشیم، باید وسط اضلاع مربع کوچک درونی را به وسط اضلاع مربع بزرگ بیرونی متصل کنیم، به این ترتیب یک جایگاه ۲۴ تایی در اختیار داریم. پس از ترسیم طرح دوز، باید یک نفر به انتخاب بازی را شروع کند. او اولین مهره را قرار می‌دهد و به ترتیب و یک در میان مهره‌ها در جایگاه خود قرار می‌گیرند. هر کس که موفق شود سه مهره را در یک خط و راستا قرار دهد، می‌تواند یکی از مهره‌های حریف را از میدان بازی حذف کند. البته باید به این نکته توجه شود که در بازی ۳تایی با روی خط قرار گرفتن سه مهره بازی تمام می‌شود. علت آن این است که مهره‌های حریف به عدد ۲ رسیده و دیگر نمی‌تواند بازی را ادامه دهد، اما در بازی ۱۲ تایی تا جایی که عدد مهره‌های حریف به ۲ برسد، بازی ادامه دارد.

 


انواع روش‌‎های بازی «دوز»
بازی دوز ۳تایی

دوز ۳تایی یک بازی فکری است که توسط دو نفر انجام می‌شود. برای این روش از بازی دوز به یک صفحه با ۶ مهره در دو رنگ متفاوت نیاز داریم. بازیکنان باید به ترتیب و با رعایت نوبت مهره‌های خود را بر روی صفحه بازی قرار دهند. هر بازیکن باید ۳ مهره خود را به ردیف بچیند و مانع از ردیف‌شدن مهره‌های حریف شود. در دوز ۳تایی کسی که بتواند سریع‌تر ۳ مهره خود را ردیف کند، برنده بازی است. این مهره‌ها می‌توانند به صورت مورب هم چیده شوند.
دوز ۶تایی
برای دوز ۶تایی به یک صفحه بازی و ۱۲ مهره در دو رنگ متفاوت نیاز داریم. روش بازی مانند دوز ۳تایی است. بازیکنان باید سه مهره خود را ردیف کنند و مانع از ردیف‌شدن مهره‌های حریف شوند. در انتها برنده بازی باید بتواند سریع‌تر از دیگران سه مهره خود را ردیف کند.

 


دوز ۱۲ تایی
اگر می‌خواهید بازی دوز را حرفه‌ای‌تر دنبال کنید، پیشنهاد می‌کنیم مدل دوز ۱۲ تایی را فراموش نکنید. تقریباً شبیه مدل ۳تایی انجام می‌شود و به صورت دو نفره است، اما نسبتاً پیچیده‌تر است و باید برای آن زمان بیشتری را صرف کنید و به فکر بیشتری نیاز دارد. برای شروع این بازی باید یک مقوا و ۲۴ عدد مهره را در دو رنگ متفاوت در اختیار داشته باشید. بازیکنان باید مهره‌های خود را به ترتیب بر روی صفحه بازی قرار دهند به صورتی که، مهره‌های آن‌ها ردیف شود و از ردیف‌شدن مهره‌های حریف جلوگیری شود. در این روش از بازی دوز هر کسی که بتواند سه مهره خود را در یک ردیف قرار دهد، می‌تواند یکی از مهره‌های در دست حریف را از دور بازی حذف کند. این بازی تا زمانی که یکی از بازیکنان به عدد ۲ برسد ادامه می‌یابد. توجه داشته باشید که تا وقتی که مهره‌های بازیکن رقیب به دو تا نرسد هرگز نمی‌توانید مهره‌ها را در صفحه بازی بلند کنید و در جای دیگری قرار دهید. فقط می‌توانید مهره‌ها را به خانه خالی مجاور انتقال دهید. در پایان بازیکنی که مهره‌های او سریع‌تر به ۲ عدد برسد، بازنده و فرد دیگر برنده بازی می‌شود.
نکاتی در مورد بازی «دوز»
۱. نکاتی در مورد دوز ۳تایی و ۱۲ ایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. از جمله آن می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در بازی ۳تایی می‌توانیم مهره‌ها را از جایگاهشان بلند کنیم و در جایگاه خالی دیگری قرار دهیم، اما در بازی ۱۲ تایی تا زمانی که تعداد مهره‌های در دست بازیکن بیشتر از ۳ عدد باشد، کسی حق ندارد مهره را از جا بلند کند و فقط می‌تواند مهره را در مکان‌های خالی که در مجاورتش وجود دارد، قرار دهد.
۲. علاوه بر این باید به این موضوع نیز توجه داشت که در بازی ۱۲ تایی اگر قبل از قرار گرفتن مهره‌ها بر روی صفحه، یکی از بازیکنان ۳ مهره را ردیف کند، باید از مهره‌های بازیکن حریف که هنوز وارد بازی نشده است کم شود، نه از مهره‌هایی که داخل بازی هستند.
۳. بازی دوز به صورت ۳تایی، ۶تایی، ۱۱ تایی و ۱۲ تایی نیز می‌تواند انجام گیرد که در هر کدام تعداد مهره‌ها متفاوت و به نسبت، بازی پیچیده‌تر است. در دوز ۳تایی ۹ مهره، در دوز ۶تایی ۱۲ مهره، در دوز ۱۱ تایی ۲۲ مهره و در دوز ۱۲ تایی ۲۴ مهره مورد استفاده قرار می‌گیرد. در دورهمی‌ها این بازی می‌تواند در گروه‌های مختلف دو نفره انجام شود و در پایان برندگان هر دوره با یکدیگر رقابت کنند تا در نهایت یک نفر به عنوان برنده مشخص شود.

 


ترفندهایی برای پیروز شدن در بازی «دوز»
اگر می‌خواهید همیشه در بازی دوز موفق و پیروز باشید، به چند موردی که در ادامه برای شما ذکر می‌کنیم توجه داشته باشید:
• سعی کنید حریف را بیشتر در موقعیت دفاعی قرار دهید. زمانی که رقیب شما در موقعیت دفاعی باشد، کمتر می‌تواند ذهن خود را بر روی ردیف‌کردن مهره‌هایش متمرکز کند.
• در صورتی که مهره‌ها را به گونه‌ای بچینید که از دو طرف امکان ۳تایی شدن داشته باشد، هرگز حریف نمی‌تواند راه شما را برای چیدن مهره‌ها سد کند. هنگام حرکت حتماً این موضوع را مورد توجه قرار دهید.
• پیشنهاد می‌کنیم برای شروع بازی از جاهای خالی صفحه در گوشه و یا کنار شروع کنید به جای اینکه این کار را از مرکز صفحه انجام دهید. با این کار حریفتان بیشتر گمراه می‌شود و بیشتر امکان خطا وجود دارد.
بازی «نه مرد موریس (دوز ۹تایی)»
بازی «نه مرد موریس» نیز نسخه‌ای کلاسیک و پیچیده‌تر از بازی دوز می‌باشد و یک بازی انتزاعی استراتژیک است که توسط دو بازیکن انجام می‌شود. هر یک از بازیکنان نه قطعه دارد که یک دسته ۹تایی مهره‌ها تیره و ۹تای دیگر روشن هستند. لازم به ذکر است که در برخی از روش‌های دیگر این بازی تعداد مهره‌های برای هر بازیکن ۶ یا ۱۲ عدد است.
هدف بازی
قراردادن مهره‌های هم‌رنگ در یک خط (سه مهره در یک ردیف) و دوز ساختن.
پایان بازی
بازی زمانی به پایان می‌رسد که یکی از بازیکنان تنها دو مهره در صفحه داشته باشد. در این لحظه بازیکن مقابل برنده بازی نامیده می‌شود.
مسیر بازی
۱. بازیکن دارای مهره تیره‌تر بازی رو با قراردادن یک مهره در صفحه بازی شروع می‌کند. به ترتیب هر یک از بازیکنان یک مهره را در صفحه قرار می‌دهند.
۲. هرگاه یکی از بازیکنان یک خط از مهره‌های خود درست کند، یکی از مهره‌های در دست حریف را از دور بازی خارج می‌کند.
۳. زمانی که مهره‌های در دست بازیکنان تمام شود (فقط مهره‌ها برای روی صفحه باشند) بازیکنان اجازه دارند در هر نوبت یک مهره خود را در مسیری که امکان دارد حرکت دهد.
۴. هنگامی که یکی از بازیکنان دوز درست کند، یکی از مهره‌های حریف را از صفحه بازی خارج می‌کند.

 

 

بازی «دوز» از بازی‌های خاطره‌انگیزی است که همه ما تجربه بازی کردن با آن را داریم و ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که حتماً این بازی استراتژیک را با اطرافیان خود در روزهای نوروز انجام دهید.

 

 

برای اطلاع از اخبار مربوط به بازی‌ها و مطلع شدن از مقالات تازه می‌توانید به اینستاگرام ما به آیدی bazikhallagh مراجعه کنید.

 

 

منابع

‌‌‌‌‌‌‌
http://baziza.ir/douz-game/
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%AF%D9%88%D8%B2_(%D8%A8%D8%A7%D8%B2%DB%8C)

 

کلید واژه ها: ببروبازیکن بردگیم بازی‌ رومیزی بازی‌ فکری بازی‌ دورهمی بازی‌ خانوادگی بازی‌‎های نوروزی بازی‌های نوروزی دوز


نظر شما :